Memur Sen:Kamu Personel Rejimi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle Uyumlu Hale Getirilmelidir

memursen

Kamu Personel Rejimi Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle Uyumlu Hale Getirilmelidir

14 Nisan 2025, Pazartesi

Memur-Sen’in akademik-sendikal müktesebat ve 4688 sayılı Kanun değişikliği teklifi ile uyumlu olarak hazırlanan Kamu Personel Sistemi (Tarihçe – Tespit – Teklif) raporunun basın tanıtımı gerçekleştirildi.

Kamu personel sisteminin geçmişine ışık tutmak ve geleceğe yönelik sistematik çözüm önerileri sunmak amacıyla hazırlanan raporun basın toplantısında konuşan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu personel sisteminin; sadece kamu görevlileri yönüyle değil, aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşları, yurt içi ve yurt dışı teşkilatları, kamu hizmetinden doğrudan yararlanan bireyler yönüyle çok kıymetli bir alana sahip olduğunu belirtti.

Yalçın: “İyi ki yapmışız” denecek

Yapılan tespitlerin görüş ayrılığı olarak nitelendirilmemesi gerektiğini söyleyen Yalçın, “Memur-Sen ve bağlı sendikaları olarak, hangi konuda irade gösterdiysek, hangi noktada kararlı duruşumuzla kazanım elde ettiysek; işin sonunda her zaman hem kamu görevlilerimiz hem milletimiz hem de ülkemiz kazandı. Bu yüzden uzun zamandır analizini yaptığımız, sorunlu alanlarını tespit ettiğimiz, somut tekliflerle çözümüne ilişkin yöntemler ortaya koyduğumuz kamu personel sisteminde; gerekli değişiklikler yapıldığı takdirde işin sonunda ‘İyi ki bu değişimi yapmışız’ söylemi tekrar ortaya çıkacaktır. Bunu çok iyi biliyoruz” dedi.

Konuşmasının devamında kamu personel sisteminin; yapı, görev ve yetkileri ile karar alma ve sorun çözme zeminlerinin karmaşık ve sürdürülemez bir yapıda olduğunu altını çizen Yalçın, “4688 sayılı Kanun da günün gereklilikleri, ihtiyaçları ve eksiklikleri yönüyle sürdürülemez ve düzenlemeye muhtaç bir yapıdadır. Kamu personel rejimine ilişkin teklifimizi oluştururken 4688 sayılı Kanunla eş değer olarak hazırladık. Bu sorunların çözüm merkezi aslında Kamu Personeli Danışma Kurulu masasıdır. Fakat masa bugüne kadar işlevselliğini, çözüm üretme kapasitesini ve ortak karar alma iradesini maalesef gösteremedi. Çözüm üretme mekanizması tıkandıkça, çözüm bekleyen konuların sayısı fazlalaştı ve toplu olarak çözülme ihtiyacı da arttı. Sorunlar yumağına dönüşmüş bu alanın; kamu görevlilerimiz açısından gerekli, kamu hizmeti bakımından verimli, personel yönetimi tarafından etkili bir sisteme dönüştürülmesinin bütün tarafların ortak beklentisi olduğunu düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

Hizmet, Teşkilat ve Kadro Arasındaki Denge Kurulmalı

Memur-Sen’in Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle uyumlu, doğru karar alabilen, etkili sonuçlar üreten ve hızlı sorun çözen personel sistemi teklifleri ile 11 bölümden oluşan Kamu Personel Sistemi: Tarihçe-Tespit-Teklif” raporunu oluşturduklarını ifade eden Yalçın, kişinin kamu hizmetine alımından emeklilik sürecine kadar bir bütün olarak; teşkilat biçimleri, görev ve sorumluluklar, haklar ve yasaklar, disiplin hükümleri, temel ilkeler, terfi ve kariyer planlaması, kadro ve statüler, mali ve sosyal haklar, emeklilik sistemi, mülakatın kaldırılması, iş sağlığı ve güvenliği, mesleki sorumluluk ve kamu görevlilerine yönelik şiddeti önleme konularında kurumlar arasında oluşan uygulama farklılıklarını giderecek, hizmet, teşkilat ve kadro arasındaki dengeyi kuracak bir merkezi yönetim kurulmasını gerektiğini söyledi.

Yalçın, kamu personel alımı noktasında mülakat sisteminin oluşturduğu mağduriyetlerin gün geçtikçe artarak devam ettiğini hatırlatarak bu tartışmaların sonlandırılması için bazı maddeleri sıraladı:

  • Mülakatın tamamen kaldırılması, personel istihdamının mesleki bilgi ve beceriyi ölçen liyakat temelli objektif usullerin kullanılarak gerçekleştirilmesi,
  • Kadroların sadeleştirilmesi ve statülerin netleştirilmesi,
  • Hizmet sınıflarının arttırılması,
  • Sözleşmeli istihdamdan tamamen vazgeçilmesi,
  • Asli istihdam türünün kadrolu ve güvenceli olması,
  • Kariyer basamaklarının etkinliğinin artırılması ve korunması,
  • YHS’nın kaldırılarak personelin uygun hizmet sınıflarına geçirilmesi,
  • Kamu görevlilerini tek tipleştirici Kılık-kıyafet yönetmeliğinin yeniden düzenlenmesi,
  • Disiplin suç ve cezaları süreci ve uygulama biçimiyle düzenlenmesi,
  • İş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin artırılması,
  • Mesleki sorumlulukların görülerek hem mali hakların verilmesi hem de görevin gerektirdiği sorumlulukların korunması,
  • Kamu görevlilerine karşı artan şiddet olaylarını durduracak ve failleri caydıracak güçlü bir denetim-kontrol ve ceza mekanizmasının kurulması ve toplumu bilinçlendirecek farkındalıkların hayata geçirilmesi,
  • Ücretli ve ücretsiz izin sürelerinin artırılması, güvenceli istihdamı ıskalamadan çalışma biçimlerinin düzenlenmesi,
  • İş-aile hayatı uyumunu sağlayacak çalışma biçimlerinin desteklenmesi ve bu değişikliklerin “insanı, emeği ve emekçiyi” merkeze alarak revize edilmesi gerekiyor.

Yeni Sistem Günü Kurtarmaya Yönelik Olmamalı

Kamu personel sisteminin özellikle mali, sosyal ve emeklilik yönüyle bir takım tekil ve münferit düzenlemelerle belirli kesimleri korumaya ve belli unvanları rahatlatmaya dönük yapılan iyileştirmelerle bozulduğunun da altını çizen Genel Başkan Yalçın, “Şu an mevcut durumda temelde 3 katsayı kullanılıyor. 2011 yılında üst düzey yöneticiler için maaş ve ücret hesaplaması tek katsayıya ve 2 kaleme indirildi. Şimdide kamu görevlilerinin tamamı için gelir kayıplarını da giderecek şekilde hiyerarşik ve sistematik olarak; bölgesel kalkınmışlıkları, yaşam koşullarını, iş yoğunluklarını, çevresel etkileri ve eşitsizlikleri dikkate alarak dengeli bir maaş düzenlemesinin yapılması ve “aylık” ve “tazminat” olarak 2 kaleme ve tek katsayıya indirilmesi gerekiyor. Yeni sistem; tekil müdahalelere, dengeyi bozacak düzenlemelere ve günü kurtarmaya yönelik girişimlere kapalı olmalı, bu hususlar sosyal taraflarla istişare içerisinde etraflıca tartışılarak belirlenmelidir” şeklinde konuştu.

Yalçın: Gelir vergisi yüzde 15’e sabitlenmeli

Kamu görevlileri arasında farklı mevzuattan kaynaklanan ayrımın ötesinde, görev aylığı ile emekli aylığı yönüyle de oluşan farklılığın hem kamu hizmetini hem de çalışma hayatına katılacak gençleri olumsuz etkilediğini ifade eden Yalçın konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Sosyal güvenlik alanının bu noktada acilen revize edilmesi, farklı mevzuat uygulamalarının bitirilmesi, seyyanen ödemenin biran önce emekli aylığına yansıtılması, kadroyu esas alan sistemin uygulamaya geçirilmesi, aylık bağlama oranının artırılması ve nihayetinde emekli aylığının çalışırken aldığı maaşının hiçbir şekilde %75’inden az olmaması gerekmektedir. Ayrıca, görev esnasında ödenen eş, çocuk ve diğer yardımların da emeklilikte devam etmesi gerekmektedir. Bu tekliflerimize ilave olarak; gelir vergisi oranının %15’e sabitlenmesi, 1. dereceye 3600 ek göstergenin hayata geçirilmesi, kreş uygulamasının yaygınlaştırılması veya kreş ödeneğinin verilmesi, derece/kademe sınırlamasının sonlandırılması, engelli kamu görevlilerine yönelik beklentilerin karşılanması, Mühendislik Meslek Kanunu ve Hemşire Meslek Kanunu çıkarılması, harcırah Kanunu ve yiyecek yardımı yönetmeliğinin düzenlenmesi, disiplin cezalarına af getirilmesi ve nihayetinde toplu sözleşme hükümlerinin hiçbir şekilde engellenmemesi ve eksiksiz uygulanması gerekmektedir.”

RAPORA ULAŞMAK İÇİN TIKLAYINIZ

MEMUR-SEN