Genel Başkan Yalçın, “Emek, Kariyer, Çalışma Hayatı” Söyleşisine Katıldı
25 Aralık 2024, Çarşamba
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nin düzenlediği “Emek, Kariyer, Çalışma Hayatı” konulu söyleşiye katıldı. Programda çalışma hayatı ve emek kavramı üzerine değerlendirmeler yapan Yalçın, gençlere kariyer yolculuklarına yönelik tecrübelerini aktardı.
Hacı Bayram Veli Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu (ÇEKAT) tarafından 100. Yıl Kültür Merkezi’nde düzenlenen söyleşiye Genel Başkan Yalçın’ın yanı sıra Hacı Bayram Veli Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Metin Orbay, İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Erdinç Yazıcı, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
Genel Başkanı Yalçın söyleşisinde çalışma hayatı ve emek üzerine değerli bilgiler aktardı. Emek kavramının önemini toplumsal ve ekonomik açıdan değerlendirerek hem yaşam standardı hem de adil ücret konularını çalışma hayatı üzerinden değerlendirdi. Gençlerin iş gücü piyasasına daha güçlü katılmaları için yapması gerekenleri belirten Yalçın, eğitim ve iş dünyası arasındaki bağlantıya değinerek deneyim ve kişisel gelişim konularının önemini vurguladı. İş gücü piyasalarının dinamiklerini anlamanın ve öğrencilerin meslek hayatlarında daha bilinçli kariyer planlamaları yapmalarının son derece önemli olduğunu ifade etti.
Yalçın, gençlerin kariyerlerinde sağlam bir başlangıç yapabilmeleri için sadece akademik bilgi değil, aynı zamanda çalışma hayatının dinamiklerini, haklarını ve toplumsal sorumluluklarını da göz önünde bulundurmaları gerektiğini belirtti. Gençlerin kendi potansiyelini keşfetmesi ve bu süreçte bilinçli adımlar atmasının, toplumun daha güçlü bir geleceğe ulaşmasını sağlayacağına dikkat çekti.
Katılımcılara toplu sözleşme sistematiğini ve kamu görevlileri sendikacılığının işleyişini anlatan Ali Yalçın, sendikal alanın gençler için gerek iş hayatı gerekse akademik alan çerçevesinde işlenebilecek büyük bir alan olduğuna vurgu yaptı. Yalçın, “Şimdi sizlere sendikal alanı daha iyi anlayabilmeniz için geniş perspektiften durumu anlatacağım. Sendikacılıkta toplu sözleşme hakkı ve grev hakkı olmazsa olmazdır. Birbirinin tamamlayıcısıdır.” dedi.
Yalçın, şu an memur sendikacılığının grev hakkının resmi olarak bulunmadığını, fiili olarak var olduğunu belirtti. “Fiili durum oluşturarak grev hakkı uyguluyoruz. Bir kamu görevlisi sendikanın aldığı grev kararına uyarak iş bırakabiliyor. Ancak bu durum bazen farklılıklar gösterebiliyor. Bu nedenle bizim kesinlikle bir grev hakkı talebimiz var.” şeklinde konuştu.
Toplu sözleşme sürecinin süre bakımından da yeterli olmadığının altını çizen Yalçın, sürecin işlediği kısımda tutanak tutulmamasının büyük bir handikap oluşturduğunu belirtti. Yalçın, “Eğer bu kısıtlı süre içerisinde ortak bir karar alıp kamu işvereni ile uzlaşı sağlanamazsa hakem süreci başladığında üzerinde mutabık kaldığımız maddeleri de kaybediyoruz.” dedi.
Sözlerinin sonunda gerçekleştirilen programın önemine dikkat çeken Yalçın, “Çalışma Ekonomisi Araştırma Topluluğu tarafından bu anlayış ile düzenlenen bu tür programların gençlerin geleceğe güçlü adımlarla ilerlemesi adına önemli katkıları olacağı kanaatindeyim.” ifadelerini kullandı.
Programın açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcısı Metin Orbay, öğrencilerin mezuniyetleri sonrasında daha verimli kariyer planlamaları yapmalarına ve toplumsal sorunlar hakkında farkındalık geliştirmelerine olanak sağlayan bu gibi bilgilendirme etkinliklerinin önemine vurgu yaptı. Orbay, etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere ve konuğuna teşekkür ederek, tüm katılımcılara faydalı bir söyleşi temennisinde bulundu.
Program, katılımcılardan gelen soruların yanıtlanmasının ardından İİBF Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Erdinç Yazıcı’nın Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın’a plaket takdimi ve toplu fotoğraf çekimi ile sona erdi.
MEMUR-SEN