Memur Sen:Şiddet ve Çatışma Ortamında Kadın ve Aile Paneli/Çalıştayı Gerçekleştirildi

memursen

Şiddet ve Çatışma Ortamında Kadın ve Aile Paneli/Çalıştayı Gerçekleştirildi

02 Aralık 2024, Pazartesi

Memur-Sen Kadınlar Komisyonu, toplumda artan şiddet olaylarına ve şiddetin küresel boyutta bir sorun haline gelmesine dikkat çekmek amacıyla Şiddet ve Çatışma Ortamında Kadın ve Aile Paneli/Çalıştayı düzenledi. Bu panel, şiddetle mücadelede çok yönlü, bütüncül ve toplumsal uzlaşıya dayanan politikalar belirlemeyi hedefliyor.

Panel, Memur-Sen Genel Merkezi’nde gerçekleştirildi ve 50’ye yakın STK yöneticisinin katılımıyla gerçekleşti. Ayrıca, 20’ye yakın akademisyen, aktivist, avukat, yazar ve araştırmacı, fikirlerini, eleştirilerini ve çözüm önerilerini sunarak programma katkıda bulundu.

Sıdıka Aydın: Sessiz kalmamız beklenemez

Programda bir konuşma yapan Memur-Sen Kadınlar Komisyonu Başkanı Sıdıka Aydın, şiddet olgusunun bütüncül bir bakış açısıyla ele alınacağını ve bu konuda atılabilecek adımların istişare edileceğini belirtti. Aydın, kadına yönelik şiddetin en acımasız boyutunun savaş, göç, soykırım gibi kriz ve çatışma hallerinde ortaya çıktığını ifade etti. Özellikle Filistin’deki insanlık dramına dikkat çekerek, “Filistin’de kadınlar; bırakın insanı, hayvana reva görmeyeceğiniz muamelelere maruz kalıyor” dedi. Küresel sistemin insan hakları söylemine karşı eleştirilerde bulunarak, kadına yönelik şiddetle mücadelenin ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı.

Kadına ilişkin her politika bizlerden izler taşısın

Aydın, Memur-Sen olarak şiddete karşı bütüncül bir perspektifle yaklaşarak, şiddetin yalnızca kadınlar üzerinden tartışılmasına karşı olduklarını da sözlerine ekledi. “Kadın-erkek birbiriyle çatışan değil, insanlığı oluşturandır; rakip değil, refiktir” diyerek cinsiyetler arası rekabetin zararlarını dile getirdi. Geliştirilecek her politikanın, coğrafyamızın ve kültürümüzün izlerini taşıması gerektiğini belirtti.

Çalışma hayatındaki şiddetin önüne geçilmeli

Sıdıka Aydın, çalışma hayatındaki şiddetin de ciddi bir sorun olduğunu ifade ederek, bu konunun önemli bir kısmının iş yerlerinde yaşandığını belirtti. “Kadınların çalışma hayatında var olabilmek için verdiği mücadele, çoğu zaman şiddetle sonuçlanıyor. Bu da sosyal hayatı olumsuz etkiliyor” dedi. Aydın, çalışma barışının sağlanmadan etkili bir mücadele yürütülemeyeceğini savunarak, kadınların analık haklarının korunması ve esnek çalışma modellerinin benimsenmesi gibi önerilerde bulundu.

Panelin içeriği ve amaçları

Panel ve çalıştayda, şiddet olgusunun sebeplerinden toplumsal sonuçlarına kadar kapsamlı bir değerlendirme yapıldı. Şiddetten uzak, mutlu bir toplum yaratılması amacıyla istatistikler, hak ihlalleri, aile içi şiddetin önlenmesi ve medya gibi konular ön plana çıkarıldı.

Program boyunca, nesillerin güvenli limanı olan aileyi korumanın, toplumsal değerlerimize sahip çıkmanın ve iyiliği emretmenin önemi vurgulandı. Yeryüzünde akan kanlara ve gözyaşlarına sessiz kalmamak adına birlikte hareket etmenin gerekliliği ifade edildi.

MEMUR-SEN