2025 YILI BÜTÇESİ MEMUR VE EMEKLİLERİ MEMNUN EDECEK ŞEKİLDE REVİZE EDİLMELİDİR
Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, TBMM’de devam eden 2025 yılı bütçe görüşmeleri sırasında memur ve emeklileri memnun edecek bir düzenleme yapılması yönünde çağrıda bulundu. Kahveci, “2025 yılına ilişkin Merkezi Yönetim Bütçe Teklifi TBMM’de görüşülüyor. Meclis’te alınacak kararlara bağlı olarak devletimizin harcamaları ve gelirleri belirlenecek, memur ve emekli maaşları kesinleşecek ve gerekli kaynak ayrılmış olacak,” dedi.
2025 yılında kamu alacaklarına uygulanacak yeniden değerleme oranının %43,93 olarak belirlendiğini hatırlatan Kahveci, bütçe hazırlık sürecinde Orta Vadeli Program (OVP)’da 2025 yılında TÜFE’nin en iyi ihtimalle %17,5; ekonomik büyümenin ise %4 olacağının tahmin edildiğini ifade etti. Buna karşın memur maaşlarına, enflasyon farkı hariç tutulduğunda %6+5, kümülatif %11,3 zam yapılmasının söz konusu olduğunu belirtti.
Devletin %17,5 enflasyon beklentisine karşılık memur ve emekli maaşlarına %11,3 zam öngörülmesi, kamu çalışanları ile emeklilerin alım gücünün düşeceğinin resmi olarak ilanı demektir. 2025’te GSYİH büyümesinin %4 olacağı öngörüldüğünden, maaş zamlarının hedeflenen enflasyonun altında kalması nedeniyle, gelecek yıl gelir dağılımında dengenin daha fazla bozulacağı ve zenginin gelirinin artarken yoksulun reel kazancının düşeceği öngörülmektedir.
Bütçe görüşmelerinin memur ve emeklilerimiz adına hayal kırıklığına dönüşmemesi ve gelir dağılımında adaletin sağlanması için birtakım tedbirler alınması gerekmektedir. Bu aksaklıkların giderilmesi ve memur ile emeklilerin 2025 yılında nefes alabilmesi için öneriler aşağıdaki gibidir:
- Kamu çalışanlarına, geçmiş dönemde yaşanan kayıpların telafisi için ek zam yapılması.
- Memur maaş zamlarının, OVP’deki hedeflenen enflasyonun altında kalmaması için, en az gerçekleşen enflasyon düzeyine çekilmesi.
- Gelir dağılımındaki durumun daha da kötüleşmemesi için OVP’de hedeflenen %4 büyüme oranının emekli ve çalışan maaşlarına yansıtılması.
- Kamu çalışanları ve emeklilerin alım gücünün yükseltilmesi için artışlara ilave olarak refah payı verilmesi.
- 2023 yılı Kamu Görevlileri Hakem Kurulu Kararı’na dayanarak, birinci dereceye gelen bütün kamu görevlilerinin ek gösterge rakamlarının 3600 olarak belirlenmesi.
- Sosyal adaletin sağlanması ve dengeli bir vergi sistemi oluşturulması amacıyla çalışanların gelir vergisi oranlarının %15’te sabitlenmesi.
- Sosyal devlet ilkesinin hayata geçirilmesi, çalışma ve emeklilik hayatında dengenin sağlanması için ek ödemenin emekli maaşına dahil edilmesi.
- Yardımcı Hizmetler Sınıfı personelinin bir defaya mahsus olarak Genel İdare Hizmetleri Sınıfına geçirilmesi.
- Kamuda bayram ikramiyesi ödemesinden faydalanamayan memurlara da bayram ikramiyesi verilmesi.
Bu öneriler doğrultusunda Merkezi Yönetim Bütçe Kanun Teklifinde gerekli düzenlemelerin yapılması büyük bir gereklilik teşkil etmektedir. Bütçeler, milletimizin ürettiği mal ve hizmet değerlerinin nasıl harcanacağını belirleyen önemli belgelerdir. Her alanda kamu hizmeti veren ve milli gelire katkıda bulunan memurlarımızın beklentilerine cevap verecek bir bütçe hazırlanması arzulanan bir durumdur.
Beklentimiz, milletvekillerinin ekonomik zorluklar içinde bulunan memur ve emeklileri göz önünde bulundurarak 2025 Yılı Merkezi Yönetim Bütçesini memnuniyet verici şekilde TBMM’den geçirmesi yönündedir.
TÜRKİYE KAMU-SEN